VoetreflexPlus massage en tinnitus

VoetreflexPlus massage en tinnitus

Voor de eindscriptie die bij mijn opleiding hoorde heb ik destijds het onderwerp tinnitus (oorsuizen) gekozen.

Een veel voorkomende aandoening waar in het reguliere medische circuit eigenlijk geen afdoende oplossing voor bestaat en dat nog altijd actueel is.

In totaal hadden negen mensen die last hebben van tinnitus zich hiervoor aangemeld.

Nadat ik wat algemene vragen (zoals ziektegeschiedenis) en specifiek voor de tinnitus (wat voor geluid, hoe lang is heb je er al last van) had gesteld, heb ik het behandelplan gevolgd wat ik had opgesteld uit alle informatie die ik van tevoren had doorgenomen.

De resultaten na zes massages waren zeer divers.

De tinnitus fluctueerde soms behoorlijk gedurende het traject. Soms was er een verergering, soms een verbetering, of het geluid werd anders. Anderen hadden weer een verandering van volume en intensiteit, maar ook gewoon geen verschil in hun ‘geluid’.

Door de massages gingen de mensen wel beter in hun vel zitten en zich meer ontspannen voelen. Daardoor kan de tinnitus meer op de achtergrond raken.

Bij zo’n 45% was de tinnitus minder intensief ná het behandeltraject dan ervoor. Sommige mensen zijn blijven komen en blijft de tinnitus nog steeds afnemen.

 

 

 

Workshop in Hospice

Workshop in Hospice

Ik heb een workshop mogen verzorgen in de plaatselijke Hospice. De vrijwilligers die hier werken geven de gasten soms een massage. Om de fijne kneepjes van een ontspannende voetmassage te leren was ik uitgenodigd om dit te vertellen. We hebben dat natuurlijk ook op elkaar geoefend ondanks het feit dat er geen massagetafels waren. Dat ging prima.

Ik heb de dames aangeraden om het veel te oefenen, dus ik denk dat hun familie er ook blij en ontspannen van wordt. Het was een erg leuke avond.

Voor (hoog)zwangeren

Voetreflexmassage voor (hoog)zwangeren

Hoe fijn is het als je (hoog)zwanger bent en even goed kan ontspannen met een voetmassage.

Ik neem dan (op de voet) o.a. je hoofd mee om het leeg te maken en te kalmeren, je bekken om de doorbloeding te stimuleren en te ontspannen, je longen en borstkas om optimaal te kunnen ademen tijdens de bevalling en zorg dat de baarmoeder heerlijk warm en goed doorbloed is.

Ondertussen zak jij in een heerlijk ontspanning weg….zzz. En deze ontspanning werkt ook door in je baby.