Over Tine

foto: Peter Zuijdervliet

Even voorstellen…..

Mijn naam is Tine van Baalen – van der Kaaij. Geboren en getogen in het Westland.

Samen met mijn echtgenoot heb ik een tuindersbedrijf. Maar daarnaast kwam toch het gevoel opzetten dat ik meer in het leven wilde. Dus op 48-jarige leeftijd ben ik een HBO opleiding Voetreflexmassage begonnen. Want waarom wachten, als je het idee hebt dat daar weleens je passie zou kunnen liggen.

Mijn hele leven heb ik meer dan normale interesse in het menselijk lichaam, in al zijn facetten. Fysiek, mentaal, invloed van voeding enz.  Door ervaringen die je opdoet in de reguliere en alternatieve zorg kom je erachter dat het beiden zo zijn eigen eigenschappen heeft. De één bevalt je soms beter dan de ander.

Ik kwam zelf bij een voetreflexmassage therapeut terecht en ik had direct zoiets van ‘wauw, wat is dit fijn’. Om te beginnen wordt de oorzaak van de klacht aangepakt en niet alleen de symptomen. En daarnaast is het ook zo heerlijk ontspannend. Deze therapeut heeft mij zeker gestimuleerd om de studie te gaan volgen. Ze zei;  “er lopen genoeg voeten rond op deze wereld”   En zo is het ook.
Ik volgde de driejarige studie VoetreflexPlus massage bij Total Health.  De Plus staat hier voor de Chinese aanvulling. Het eerste jaar leren we de westerse reflexzones op de voet en maken kennis met de mogelijkheden van voetreflexmassage.

Het tweede jaar leerden we de Chinese reflexzones bekeken vanuit de traditionele Chinese geneeskunde  met daarin  o.a. de meridianen (energiebanen). Maar ook hoe ze in China tegenover gezondheid staan. Men vraagt zich niet af ‘hoe genees ik een patiënt’ maar vooral ‘hoe hou ik iemand gezond?’   Dit vind ik een heel goed uitgangspunt want voorkomen is beter dan genezen.

Ook relateren ze ziektes aan emoties, die vervolgens weer aan organen gekoppeld zijn. Door gerichte vragen te stellen kan de therapeut dit vaststellen en een behandelplan maken. Kortom, een hele andere manier van denken.

Het derde jaar is een specialisatie jaar. Buiten de kennis van de eerste twee jaren kan je je specialiseren door het volgen van bepaalde modules
De modules die ik volgde zijn:

  • De vrouw, menstruatie en overgang.
  • Veel voorkomende ziektes, zoals hoofdpijn en migraine, (chronische) vermoeidheid en huidklachten.
  • Hooggevoeligheid.

Door het maken van een scriptie specialiseer je je op een eigen gekozen onderwerp.  Dat was voor mij de aandoening Tinnitus. (zie onder het kopje nieuws)

Inmiddels ben ik afgestudeerd en zal ik me blijven verdiepen in mijn vakgebied o.a. door het volgen van bijscholingen en modules.

Mijn eigen praktijk ben ik in 2017 gestart. De praktijkruimte is op de 1e etage, te bereiken met een trap. Tijdens de massage neem ik ook de onderbenen mee. De cliënten kunnen daar hun kleding op aanpassen.

de behandelkamer

Het is fantastisch om te ervaren hoe mensen reageren op de voetmassage. Zij hebben ook het ‘wauw’ moment. En men vind het zo verrassend dat je in zo’n korte tijd zo diep ontspannen kan raken.

Zit je niet lekker in je vel? Veel last van stress? Door bijvoorbeeld familieomstandigheden uit balans? Probeer eens een voetreflexmassage.  Het is een investering in je gezondheid.