VoetreflexPlus massage en tinnitus

VoetreflexPlus massage en tinnitus

Voor mijn eindscriptie heb ik het onderwerp tinnitus (oorsuizen) gekozen.

Een veel voorkomende aandoening waar in het reguliere medische circuit eigenlijk geen afdoende oplossing voor bestaat. In totaal hebben negen mensen die last hebben van tinnitus  zich hiervoor aangemeld.

Nadat ik wat algemene vragen (zoals ziektegeschiedenis) en specifiek voor de tinnitus (wat voor geluid, hoe lang is heb je er al last van) had gesteld, heb ik het behandelplan gevolgd wat ik had opgesteld uit alle informatie die ik van te voren had doorgenomen.

De resultaten na zes massage’s waren zeer  divers.

De tinnitus fluctueerde soms behoorlijk gedurende het traject. Soms was er een verergering, soms een verbetering, of het geluid werd anders. Anderen hadden weer een verandering van volume en intensiteit, maar ook gewoon geen verschil in hun ‘geluid’.

Door de massages gingen de mensen wel beter in hun vel zitten en zich ontspannender voelen. Daardoor kan de tinnitus meer op de achtergrond raken.

Bij zo’n 45% was de tinnitus minder intensief ná het behandeltraject dan ervoor. Sommige mensen zijn blijven komen en blijft de tinnitus nog steeds afnemen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *